Časté dotazy

Před tím, než se vydáš na akci s GaTe, si možná kladeš spousty různorodých otázek nebo řešíš spousty zásadních věcí, které s cestou na akci souvisí. Připravili jsme pro Tebe tuto sekci „často kladených otázek“, která by Ti mohla odpovědět na Tvé otázky a vyvrátit třebas Tvé pochybnosti nebo Ti pomoci. Věříme, že Ti pomůže a brzy se na některé z našich akcí potkáme.

Rodiče

  • Co mám říct rodičům, když se budu chtít vydat na vícedenní akci s GaTe?

Ideálně pravdu. Přece jen lež má krátké nohy. Určitě pomůže, když rodičům ukážeš naše webové stránky nebo můžeš předat kontakt na někoho z nás. Rádi rodičům představíme, o jakou akci jde.

  • Rodiče nemají důvěru ve vaše aktivity a nechtějí mě pustit na akci, co mám dělat?

Ukaž jim náš web nebo můžeš předat kontakt na někoho z nás. Rádi rodičům představíme, o jakou akci jde.

  • Rodiče nevěří, že akce je bez alkoholu a drog.

A přitom to tak opravdu je. Rádi to rodičům vysvětlíme po telefonu nebo osobně. Taky je dobré prohlédnout si fotky na našem webu, ze kterých si každý může udělat obrázek, jaké akce zhruba jsou a projít si fotogalerie, které jednotlivé akce dokumentují.

  • Nejsem ještě coming outovaný u rodičů, co jim mám říct?

Samozřejmě to můžeš vzít jako příležitost říct jim pravdu nebo nemusíš přímo říct, že je to akce pro kluky na kluky.

  • Neznám nikoho, kdo by jel na akci, nebudu se tam cítit sám?

Na akci s tím počítáme a je stavěná tak, že se velmi rychle seznámíš. Každý jel na akci kdysi poprvé a spousta kluků tam nikoho neznala. Všichni to ve zvládli a teď s námi rádi jezí dál. Věříme, že budeš i Ty!

  • Nejsem ještě coming outovaný, nevadí to?

Určitě to nevadí. Nikoho do coming outu nenutíme a aspoň si můžeš od dalších kluků poslechnout, jaký byl jejich coming out.

  • Mám strach vydat se poprvé na akci.

To je pochopitelné. Poprvé se bojí každý, je to přece jen cesta do neznáma. Není se ovšem čeho bát a věříme, že si akci užiješ jako spousta kluků před Tebou. Z akce samozřejmě kdykoli můžeš odjet, pokud by se ti nelíbila. Zatím se to ovšem ještě nikdy nestalo.

Kamarádi, lidi na akci, společnost

  • Mám strach, že nezapadnu do kolektivu a budu se na akci nudit.

Nudit se rozhodně nebudeš. Na každou akci máme připravený opravdu bohatý program, ne nadarmo říkáme akci zážitková. Se zapadnutím si hlavu taky nelámej, na akci jezdí hodně kluků a každý je jiný, určitě si kamarády najdeš rychle.

  • Chtěl bych poznat kamarády a nové přátele, ale nebaví mě trávit čas v přírodě a nejsem zrovna moc hravý člověk.

Děláme občas i kratší akce ve městě, například setkání v čajovně. Zážitkové akce jsou ale intenzivnější a lépe se tam s přáteli poznáš. Zkus tomu dát aspoň šanci.

  • Můžu jet na akci s mým partnerem?

Ano, pokud splňuje naše pravidla.

  • Rád bych vzal na akci svou kamarádku, můžu?

Akce je určená výhradně pro kluky na kluky. Věříme, že poznáš nové přátele a zvládneš to i bez kamarádky.

Akce

  • Jak se budu na akci bavit, když budu víkend nebo týden mimo civilizaci?

Na akci máme připravený bohatý program, nudit se rozhodně nebudeš a ještě se Ti zpátky do civilizaci nebude vůbec chtít.

  • Dokážeme se na akci bavit týden bez alkoholu?

My to určitě dokážeme, co Ty? Pojeď to s námi vyzkoušet.

  • Opravdu tyhle akce nejsou o sexu?

Opravdu ano, samozřejmě nemůžeme nijak omezovat účastníky akce v jejich volném čase mimo program. Akce ale o sexu nejsou a podmínky na akci tomu ani nepřejí.

  • Chtěl bych na akci jet, ale nemám dostatek peněz, abych si akci mohl dovolit.

Napiš nám a zkusíme probrat tvoje možnosti. Akci z velké části dotujeme, aby si ji mohlo dovolit co nejvíce kluků.

  • Proč bych měl vlastně na akci jezdit GaTe?

Akce GaTe jsou skvělý způsob, jak poznat nové kamarády, zažít nové věci a dozvědět se něco nového třeba i o sobě.

  • O čem vlastně celá ta akce je?

Každá akce má jiné téma a sleduje jiné cíle. Společným cílem všech našich akcí je zážitek, netradiční trávení volného času a poznání nových lidí. Můžeš poznat fajn kluky a dozvědět se jejich příběhy nebo sám můžeš být inspirací pro kluky, kteří coming outem ještě neprošli. Akce je o zábavě, odreagování, odpoutání se od běžného stereotypu a také o poznání sama sebe.

  • Kolik bude na akci dalších účastníků?

Záleží na typu akce. Na jarní víkendovku jezdí většinou okolo 20 kluků, na letní prázdninovku 20-30.

  • Jak se na akci dostanu?

Všechny informace dostaneš před akcí do e-mailu. Vždycky míváme srazy na vlakovém nádraží v Praze a v Brně, dá se samozřejmě i přistoupit do vlaku po cestě.

  • Co si mám vzít s sebou na akci GaTe?

Všechny informace dostaneš před akcí do e-mailu, dokonce máme i krátké vtipné instruktážní video, které Tě na takovou akci připraví.

  • Dá se někde podívat, jak to vypadalo na některé z minulých akcí?

Určitě ano, podívej se na spoustu fotek, které z akcí máme.

Aktivity

  • Nejsem zrovna velký sportovec, jaká je vlastně fyzická zátěž na akci během aktivit?

To vůbec nevadí, aktivity jsou stavěné tak, aby je zvládl každý, navíc jsou dobrovolné, takže pokud by byly nad Tvé síly, tak aktivitu můžeš vynechat a zúčastnit se některé další.

  • Co když nebudu chtít některé aktivity na akci absolvovat, můžu na ni jet?

Samozřejmě ano, všechny aktivity jsou dobrovolné, nikdo tě do ničeho nebude nutit.

Omezení

  • Jsem neplavec nebo mám nějaké zdravotní problémy, jsou akce vůbec pro mě?

Určitě záleží na typu Tvých zdravotních problémů, kontaktuj nás, rádi s Tebou celou věc probereme. Že jsi neplavec určitě nevadí.

  • Jsem vegetarián nebo mám nějaké jiné zdravotní omezení, jak je to s jídlem?

V dotazníku před akcí vždycky zjišťujeme potřeby účastníků. Pokud nám tuto skutečnost uvedeš, tak se pokusíme vyjít ti co nejvíce vstříc. Na vegetariány jsme zvyklí a vždy jim připravujme speciální stravu.

Finance

  • Prázdninovka nebo víkendovka stojí pár korun, proč jsou akce tak levné?

Všechny akce děláme ve svém volném čase a zadarmo jako formu dobrovolnické činnosti, hradíš si tedy pouze jídlo, ubytování a náklady na program. Některé akce ještě navíc dotujeme z peněz našeho spolku. Tyto peníze získáváme například od dárců, kteří věří tomu, co děláme a chtějí to podpořit.

Tým

  • Kdo jsou vlastně ti organizátoři, kteří za tím vším stojí?

Tým GaTe jsou kluci na kluky, které baví organizovat akce tohoto typu. Většina z týmu navíc vzešla právě z řad účastníků. Můžeš si na našem webu prohlédnout naše fotky, přečíst něco o nás a samozřejmě nás můžeš i kontaktovat.

  • Proč to ti organizátoři dělají, nechtějí tam třebas někoho jenom sbalit?

Kluci z týmu rádi využívají svůj čas smysluplně. Akce organizují jako svůj seberozvoj, taky pro dobrou věc a protože je to baví. Sbalit na akci rozhodně nikoho nechtějí a nemají tam na to ani čas.

Pravidla účasti

  • K čemu jsou všechna ta pravidla, která platí pro akci?

Snažíme se na akci vytvořit bezpečné prostředí pro kluky na kluky. Chceme, aby se nikdo nemusel bát přijet a každý si akci co nejvíce užil.

  • Proč na akci nemůžu pít alkohol, kouřit trávu nebo mít nějakou zbraň?

Je to samozřejmě pro bezpečnost nás všech. Navíc nabízíme alternativu ke klasické alkoholové zábavě a chceme všem ukázat, že se dá bavit i bez alkoholu.

  • Proč je akce věkově omezena do 26 let včetně?

Chceme vytvořit příjemné prostředí pro všechny kluky na kluky. Akce jsou převážně koncipované pro kluky, kteří si prochází coming outem. U starších kluků je předpoklad, že již mají toto téma uzavřené, mají své kamarády, svůj osobní život a navíc ne každý náctiletý se cítí bezpečně v blízkosti starších kluků.

  • Proč nemůžu jet na akci, když mi je víc než 26 let?

Chceme vytvořit příjemné prostředí pro všechny kluky na kluky. Akce jsou převážně zaměřené na kluky, kteří si prochází coming outem. U starších kluků je předpoklad, že již mají toto téma uzavřené, mají své vlastní kamarády, svůj život a navíc ne každý se cítí bezpečně v blízkosti starších kluků.

  • Proč nemůžu vzít na akci svého staršího kamaráda?

Chceme vytvořit příjemné prostředí pro všechny kluky na kluky, kteří jsou stejného věku, a u kterých je předpoklad, že si budou vzájemně rozumět a budou řešit podobné problémy. Starší kluci už většinou řeší jiné problémy, mají své kamarády a nemuseli by se cítit v pohodě v prostředí organizovaných aktivit pro mladé lidi.